Transparant 25.3 (2014) is verschenen

Transparant 25.3 (2014) is verschenen. U kunt dit nummer bestellen via het bestelformulier onderaan deze pagina. Artikelen in dit nummer:
Transparant 25.3 vp

Redactioneel

David Onnekink

Nederland is jarig: ‘”Vrij en verbonden door gelijke rechten en plichten”, zo wordt de viering van ‘200 jaar Koninkrijk’ aan de Nederlanders uitgelegd. In ronkende taal worden de verworvenheden van de democratie geëtaleerd. En dat is nogal wat, zo blijkt uit de website: “Persoonlijke rechten en vrijheden, Bestuurlijke stabiliteit in een moderne rechtsstaat, Internationale oriëntatie, Ruimte voor actief burgerschap, Eenheid in verscheidenheid.” Dat is zeker een viering waard.

Kort nieuws

Koning Willem I wilde de breuk van de reformatie repareren

Ardjan Logmans

Koning Willem I (1772-1843) heeft in zijn regeerperiode het kerkelijk landschap in Nederland ingrijpend veranderd. Voor zijn biograaf, Jeroen Koch, is Willems kerkpolitiek “een van de meest geslaagde lijnen” in zijn boek uit 2013, zo vertelt hij in een interview over Willem I en de kerken. “De kerk was in de vroege negentiende eeuw het gemeenschapsleven voor veel mensen. De kerken regelden veel van het onderwijs, de armenzorg en de oudedagsvoorziening. De regering van Willem I was een kantelpunt. De staat trok steeds meer naar zich toe. Ik zie in de regeringsperiode van Willem I de spanning tussen de twee grote systemen die de maatschappij op drift hielden.”

Column: Over de ontbrekende Geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk

Bart Jan Spruyt

Als zijn broer Sierk geen zelfmoord had gepleegd, en als hij niet van zijn eerste vrouw was gescheiden, zou Carel Gerretson ons dan aan zich hebben verplicht met een minstens driedelige Geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, die wij in deze tijd van herdenking nog altijd met vrucht en vreugde geraadpleegd zouden hebben?

‘Nederland is jarig’, Henk te Velde over het herdenken en vieren van de jaren 1813-1815

Johan van de Worp

In november 2013 was het 200 jaar geleden dat Nederland, na een periode onder Frans bewind te hebben gestaan, zijn onafhankelijkheid herkreeg. Voor het kabinet-Rutte I was dat een reden om in 2011 een Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk in het leven te roepen, dat gedurende de periode november 2013-oktober 2015 verschillende activiteiten organiseert en coördineert. De Leidse hoogleraar vaderlandse geschiedenis, prof. dr. Henk te Velde, maakt als enige historicus deel uit van het Comité. Transparant sprak met hem over de wijze waarop het Comité, maar ook wij als Nederlanders omgaan met het fenomeen herdenken.

Huizen van Oranje

Paul Rem

Nederland herdenkt 200 jaar Koninkrijk onder de Oranjes. Na de vlucht van prins Willem V in 1795 ging de stadhouderlijke familie in ballingschap. Bijna twintig jaar later, in november 1813, keerde de zoon van de inmiddels overleden prins naar ons land terug. Niet als stadhouder, maar als soevereine vorst. In 1815 werd hij koning: koning Willem I. En een koning woont nu eenmaal in een paleis. Maar in welk paleis? Er waren nog enkele oude stadhouderlijke verblijven, maar voldeden die wel aan de eisen die aan een koninklijke residentie werden gesteld? Een kleine duik in de geschiedenis én een rondje langs de paleizen waarvan koning Willem-Alexander en koningin Máxima 200 jaar later gebruikmaken.

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Enne Koops

Niet alleen in de gedrukte media, maar ook op internet trekt de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden de nodige aandacht. Online zijn goede, korte historische overzichten te vinden. Maar ook beeldmateriaal, bronnenmateriaal en – dat zal docenten interesseren – zelfs complete lespakketten.

200 Jaar Koninkrijk

Christiaan Veldman

In januari 2015 wordt er in de Onze Lieve Vrouwekathedraal van Antwerpen een nieuwe herdenkingsgrafplaat onthuld voor Charlotte de Bourbon, de derde vrouw van Willem van Oranje. Dat schrijft de Belgische oud-ambassadeur Theo Lansloot in het Vlaamse internettijdschrift Doorbraak.

Driemaal een koning

Johan van de Worp

In het najaar van 2013, aan de vooravond van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, verscheen een prachtig uitgevoerd biografisch drieluik over de eerste drie koningen die ons land geregeerd hebben. Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen beschrijven de roerige levens van respectievelijk koning Willem I, Willem II en Willem III. Het is opvallend dat van de drie genoemde koningen een moderne wetenschappelijke biografie tot op heden ontbrak, ook al is met name over koning Willem I, en in mindere mate over Willem II, al ontzettend veel geschreven.

Boekaankondigingen en recent verschenen

Column: Nationaal gevoel is geen kleinzielige oprisping

Ton van der Schans

“Nederland is jarig. 200 jaar! Vrij en verbonden door gelijke rechten en plichten. Laten we dat samen vieren.” Het is allemaal te lezen op de website van het Comité 200 jaar Koninkrijk. Op 30 november vorig jaar is het feestgedruis losgebarsten. Prins Willem Frederik in de persoon van acteur Huub Stapel landde op het strand van Scheveningen. Omstuwd door 700 figuranten werd de intocht van de echte prins in Den Haag herhaald.

Vitrine

Gerard Raven


Nummer 25.3 bestellen

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]