Transparant 25.2 (2014) is verschenen

Transparant 25.2 (2014) is verschenen. U kunt dit nummer bestellen via het bestelformulier onderaan deze pagina. Artikelen in dit nummer:

Transparant 25.2 (2014) vp

Redactioneel

David Onnekink

Als christen-historici zijn we allen werkzaam op tweede paasdag. Dit bedenk ik mij wanneer ik dit redactioneel op die bewuste dag schrijf. We zijn allen geraakt door Pasen, de dag dat God op unieke wijze ingreep in onze menselijke geschiedenis. Die dag heeft voor ons als historici een dubbele betekenis. We geloven dat op een bewuste dag in de geschiedenis, ergens rond het jaar 33 in Jeruzalem, op een zondag, ergens in de morgen, Jezus verrezen is uit de dood. Het ongelofelijke is gebeurd.

Kort nieuws

Gegrepen door de Boerenoorlog

Geert Schipaanboord

“Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt De Boerenoorlog bijna tot een epos.” Dat oordeelde de jury die De Boerenoorlog bekroonde met de Libris Geschiedenis Prijs. Martin Bossenbroek, auteur van historische werken als Holland op zijn breedst en De Meelstreep, heeft in 2013 dit nieuwe boek geschreven. Daarin gaat hij in op de cruciale Nederlandse rol in de Boerenoorlog. In zijn boek staan drie personen centraal: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz. Transparant ging in gesprek met Bossenbroek, onder meer over de Nederlandse rol in die oorlog, de wijze waarop de Boeren orthodox geloof en een oorlog met moderne middelen combineerden en de rol die de oorlogsherinnering speelt in het huidige Zuid-Afrika.

Column: Over de scheiding van politiek en religie

Simon Polinder

Veel christenen achten het nastrevenswaardig om het religieuze op het politieke te betrekken. Vaak worden argumenten voor de scheiding van het religieuze en het politieke minder sterk gewaardeerd. En dat terwijl er goede redenen zijn om het religieuze van het politieke te scheiden.

Hete hangijzers: “Toen de wereld een eeuw jonger was…”

Mary-Ann Middelkoop

In november 1925 werd een grote internationale kunsttentoonstelling geopend in de Royal Academy in Londen. Meer dan 600 kunstwerken sierden de wanden van Burlington House, in wat werd geprezen als de eerste officiële expositie met buitenlandse kunst sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het was een groots symbool van de vernieuwde politieke samenwerking tussen de voormalig vijandige staten.

Hete hangijzers: Rollenwisseling

Matthea Westerduin

Een wedstrijdje ver-plassen, zo zou je de discussie tussen Theo Maassen en Ali Bouali in het tv-programma 24 uur met kunnen noemen. Of een potje verbale pingpong. Wie het snelst is of het hardst slaat, heeft gewonnen. Toch gaat deze discussie niet alleen over seksuele prestaties en een voorliefde voor al dan niet besneden piemels. Het gesprek laat zien dat er in de huidige religiedebatten nog maar twee posities mogelijk zijn: die van de secularist en die van de gelovige.

De dekolonisatie van Indonesië in de Nederlandse schoolboeken: een feitelijk verhaal?

Marjolein Hartman

Zijn de Nederlandse soldaten die in Indonesië vochten oorlogsmisdadigers of oorlogshelden? Met die vraag onderzocht het tv-programma 3Onderzoekt in januari 2014 de geschiedenis van de dekolonisatie. Al snel werd in het programma de conclusie getrokken dat het niet slechts om een ordeherstellende interventie ging, maar dat daadwerkelijk sprake was van oorlog.

Zeeuwengezocht.nl: rijke bron voor genealogisch onderzoek

Geert Schipaanboord

Al een aantal jaar wordt gebouwd aan de database www.zeeuwengezocht.nl. Portals via internet die informatie in archieven ontsluiten ten behoeve van genealogisch onderzoek zijn niet nieuw, maar deze portal van het Zeeuws Archief valt op vanwege de variëteit en de omvang van de aanwezige bronnen. Vanaf 1 januari 2014 zijn bijna 7,4 miljoen historische Zeeuwen hierin opgenomen.

Recensies

Column: Op het verkeerde spoor?

Enne Koops

Het is 2011. Nog maar kort ben ik aan de slag als docent geschiedenis in het speciaal onderwijs. Vandaag staat het thema Holocaust op de agenda. Er zitten ongeveer tien leerlingen uit havo 3 voor me. Het zijn kinderen met autisme, psychiatrische beperkingen of gedragsproblemen. Havo 3 is een groep die graag en veel discussieert, niet alleen over schoolregels maar ook over historische onderwerpen. Er zit ook een aantal wat stillere leerlingen tussen.

Vitrine

Gerard Raven


Nummer 25.2 bestellen

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]