Transparant 23.1 (2012) is verschenen

Transparant 23.1 (2012) is verschenen. Artikelen in dit nummer.
Transparant 23.1 2012_vp

Redactioneel

David Onnekink

Een nieuw jaar, een nieuwe Transparant. En zoals u ziet, ook een geheel vernieuwde Transparant. De Vereniging van Christen-Historici heeft de overstap gemaakt naar samenwerking met een nieuwe partner om zo de identiteit van de vereniging en het blad als staande in de traditie van de reformatie te verankeren. Daarnaast wil de VCH zoeken naar manieren om die identiteit te bevestigen en te onderzoeken in een tijd van snelle veranderingen. Transparant wil een tijdschrift zijn dat geschiedenis en zingeving met elkaar verbindt.

Lees meer.

Kort nieuws

Lees meer.

Vertellen en blijven vertellen. A.Th. van Deursen (1931-2011)

Arjan Nobel

Op 21 november 2011 overleed A.Th. van Deursen. Hij gold als een van de belangrijkste kenners van de zeventiende eeuw, maar schreef even gemakkelijk over hedendaagse onderwerpen. Een evaluatie van het werk van een cultuurhistoricus die de cultuurkritiek niet schuwde.

Lees meer.

Een geschenk voor Katwijk

Arjan Nobel

Wie de werkkamer van de burgervader van Katwijk binnenloopt, kan er niet omheen. Een grote prent van Willem van Oranje siert de muur. Verder een kast met geschiedenisboeken. In gesprek met burgemeester Jos Wienen over In Katwijk is alles anders, het nieuwste boek van A.Th. van Deursen.

Lees meer.

Column: Uitverkoop bij het ING

John Exalto

met een opmerkelijke aankondiging: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis houdt uitverkoop. Huygens ING is in 2011 ontstaan uit een samenvoeging van twee instituten die zich bezighouden met het uitgeven van respectievelijk letterkundige en historische bronnen.

Lees meer.

Humanitaire interventies en de Europese godsdienstoorlogen

David Trim

Staten die gebieden van andere staten bezetten, hebben wat uit te leggen. In het verleden was het niet anders. Deze ‘humanitaire interventies’ hebben een lange geschiedenis. Volgens de Amerikaanse historicus David Trim gingen deze interventies gepaard met veel regelgeving. Calvinisten hebben deze regelgeving in de zeventiende eeuw diepgaand beïnvloed.

Lees meer.

‘Daar is een nasie te lei, daar is een strijd te strij’

Hans Ester

Zichtbare monumenten hebben de taak om de herinnering aan belangrijke gebeurtenissen levend te houden. In Zuid-Afrika zijn het vooral het ‘Vroue-Monument’ in Bloemfontein en het Voortrekkermonument in Pretoria die de oproep “Niet vergeten!” belichamen. Sinds de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika in 1994 is het appel van deze monumenten veel minder vanzelfsprekend en wordt er door de betrokkenen alles aan gedaan om hiervan inclusieve herinneringsplaatsen te maken. Maar, de nieuwe, aan de hele natie recht doende functie hoeft geen definitieve betekenis te krijgen. Alles is in beweging, ook de interpretatie van historische gedenktekens, zo laat onderzoek naar de verwerking van de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in literatuur en politiek zien.

Lees meer.

Column: Zoeken naar de ziel

Ton van der Schans

De kop boven deze column is ontleend aan een biografie over W.G. van de Hulst van Daan van der Kaaden. “Zoeken naar de ziel”, daar moet ik aan denken als mij gevraagd wordt wat de essentie van geschiedenis en onderwijs is. Hoe leg je aan leerlingen en studenten uit waarom geschiedenisonderwijs zin heeft? Geschiedenis gaat over mensen. Geschiedenis ordent het verleden, met hulpmiddelen als de tijdbalk, chronologie, periodiseringen. Geschiedenis gaat vooral over tijd.

Lees meer.

Aan mijne jonge vriendinnen, welke mij kennen

Marijke Huisman

Bekeringsgeschiedenissen zijn verslagen hoe God volgens de schrijvers ingrijpt in hun leven. Maar bekeringsbeschrijvingen hebben meer betekenissen. De verhalen van vrouwen in de negentiende eeuw over hun bekering onthullen hun maatschappelijke ambities.

Lees meer.

Pietas biedt toegang tot gereformeerde vroomheidsliteratuur

Geert Schipaanboord

Er is lang aan gewerkt, maar op 17 mei vorig jaar werd Pietas online gelanceerd. Pietas is een digitale bibliografie van vroomheidsliteratuur, waarin zo’n 3500 titels zijn beschreven. De redactie van Transparant ging in gesprek met drs. F.W. Huisman, ontwerper en redacteur van Pietas.

Lees meer.

Recensies

Lees meer.

Vitrine

Gerard Raven

Lees meer.