Het nieuwste nummer

Het laatste nummer van Transparant (28.2) verscheen in mei 2017. Zoals altijd een lezenswaardige editie met o.a. artikelen over de Datheen als mogelijke schrijver van het Wilhelmus, Oranjeliefde in Amsterdam en de Kloosterkerk als lieux de memoire. Lees hieronder online het redactionele artikel van hoofdredacteur Ardjan Logmans en bestel een nummer voor al die andere artikelen!

Insta-generatie

Velden vol kleuren, paars, wit, geel, roze, oranje en rood, de kaarsrechte bedden in de verte naar elkaar toelopend totdat een dijk met populieren de akker loodrecht afsnijdt. Ik herken deze tulpenbedden uit mijn jeugd op Goeree-Overflakkee. Pas reed ik weer eens over het eiland, waar de grijsbruine kleigrond was getransformeerd in een bloeiende vlakte. Vroeger genoot ik ervan als ik erlangs reed, op de fiets naar school. Nu zag ik tientallen mensen hun auto’s parkeren naast de tulpenpercelen. Ze liepen door de bedden alsof het openbaar terrein was. Het was hen niet te doen om het plukken van de lentebloemen. Ik zag hun armen, op een onnatuurlijke manier voor zich uitgestrekt.

Natuurlijk, ze maakten selfies. De Insta-generatie heeft z’n intrede gedaan. Zomaar eens genieten vanaf de fiets of door het autoraam is er niet meer bij. Genieten leg je vast. Voor jezelf, om zo je eigen levensverhaal vast te leggen. Voor anderen, om te laten zien hoe geweldig je biografie
is. Natuurlijk is dat selectief winkelen in ons bestaan. School, studie, werk, huishouden en gezin: veel dingen moeten gewoon gebeuren. Ze kosten soms bloed, zweet en tranen, en zijn lang niet altijd zo leuk dat we het willen vermelden in een van onze socialemedia-archieven.

Al lang voordat Facebook, Twitter en Instagram de lucht in werden geslingerd, werd soms al te makkelijk het eigen verleden geconstrueerd met aansprekende beelden. Niet dat dat erg is; zolang maar duidelijk is dat de geschiedenis vaak niet geheel in de pas loopt met die romantische visie erop. Anne Petterson laat zien hoe de Willemsstraters in negentiende-eeuws Amsterdam met vuur de eenheid van God, Nederland en Oranje uitdroegen. En dat Datheen zeer waarschijnlijk het ‘Wilhelmus’ heeft geschreven, betekent dat we het gangbare beeld van hem als vrome psalmdichter moeten herzien.

Als geschiedenis ons af en toe niet de oren wast, klopt er iets niet. Historici zoeken niet alleen Instagram-plaatjes, opdat de lezer zich makkelijk kan vereenzelvigen met vroeger. Dat is covermateriaal om de verkoop te stimuleren. Ook goed, maar in de lawines van likes en instemmend klapvee op sociale media kunnen we wel wat tegenspraak gebruiken. Tegenspraak herijkt onze zoektocht naar fundamentele waarden uit het verleden. Dan pas kunnen we die waarden overhevelen naar onze tijd en proberen te gebruiken als wegwijzer voor ons handelen. Mooie plaatjes levert het niet altijd op. Maar eendagsvliegen stillen de honger naar genot niet. Op diepzinnige antwoorden uit het verleden blijf je echter kauwen.


Bestel dit nummer!

Uw voor- en achternaam (verplicht)

Straat + huisnummer (verplicht)

Postcode (verplicht)

Woonplaats (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Vul de jaargang en het nummer in van het tijdschrift Transparant dat u wilt ontvangen (bijvoorbeeld 26.4 of 27.1).

Ik wil graag dit nummer van Transparant bestellen tegen een geringe vergoeding. Stuur me per e-mail een bevestiging met betalingsinstructies. Vervolgens krijg ik het nummer toegestuurd.

Voer de gegevens hieronder in, zodat we spam kunnen uitschakelen.
captcha